SEO ellenőrzőlista 2020

Szerző: | Már 12, 2020 | SEO, WordPress | 0 hozzászólás

Keresőoptimalizálás

Amikor az SEO-ról beszélünk, sokaknak még biztos mindig az ugrik be, hogy tömjük meg a tartalmat kulcsszavakkal és vegyük rá más oldalak kezelőit, hogy linkeljenek vissza a mi bejegyzésünkre, oldalunkra.

Persze, fontosak a keresőszavak és fontosak a linkek is.

De nem mindegy, hogy hogyan építed fel a bejegyzéseidet, és nagyon nem mindegy, hogy ki, és milyen oldalról linkel rád – ez akár még büntetést is vonhat maga után.

Ami egyszerűen azt jelenti, hogy a google visszasorolja az oldaladat a keresési eredményekben.

Hogy ez ne történhessen meg veled, itt egy ingyenesen letölthető SEO ellenőrzőlista, amellyel elindulhatsz a jobb eredményekért a keresésekben.

SEO Ellenőrzőlista

1. Regisztráld az oldalad a Google Analytics-ben és a Google Search Console-ban

Mindkettő ingyenes, és kiemelkedően hasznos eszköz. Hogy miért kezdd ezekkel?

A lényeg, hogy statisztikák nélkül nem tudod, hol állsz, és hol kell javítanod az oldalad megjelenésén.

Nagyon könnyű őket integrálni, és hasznos információkkal szolgálhatnak.

Indexelhető a weboldalad?

WordPress-nél gyakran előfordul, hogy (ha élő hostingon készítjük az oldalt) amíg el nem készül, ‘megkérjük’ a keresőrobotokat, hogy ne indexeljék az oldalunkat – és előfordul, hogy az oldal élesítése után elfelejtjük visszavonni a tiltást.

Ilyenkor a keresőbotok tisztelettutóbbjai elkerülik az oldalad, tehát nem jelenik meg a keresési eredményekben.

Ha magadnak készíted az oldalt, akkor persze rendben van, de ha másokkal is megosztanád, nézz rá erre a beállításra: Beállítások -> Olvasás -> Keresőmotor láthatóság

A lényeg, hogy statisztikák nélkül nem tudod, hol állsz, és hol kell javítanod az oldalad megjelenésén.

Nagyon könnyű őket integrálni, és hasznos információkkal szolgálhatnak.

2. Indexelhető a weboldalad?

WordPress-nél gyakran előfordul, hogy (ha élő hostingon készítjük az oldalt) amíg el nem készül, ‘megkérjük’ a keresőrobotokat, hogy ne indexeljék az oldalunkat – és előfordul, hogy az oldal élesítése után elfelejtjük visszavonni a tiltást.

Ilyenkor a keresőbotok tisztelettutóbbjai elkerülik az oldalad, tehát nem jelenik meg a keresési eredményekben.

Ha magadnak készíted az oldalt, akkor persze rendben van, de ha másokkal is megosztanád, nézz rá erre a beállításra:

Beállítások -> Olvasás -> Keresőmotor láthatóság

3. Mobilbarát a weboldalad?

Mivel a legtöbben manapság okostelefonról interneteznek, ez év márciusától a Google a ‘mobile first’ stratégiát alkalmazza, azaz sokkal nagyobb súllyal esik latba a mobilos használhatóság – és hogy reszponzív-e a weboldalad – mint a desktopon való használhatóság.

Hogy ezt ellenőrizd, egyszerűen megnézheted az oldaladat a telefonodról – ez legalábbis a reszponzív részt igazolja.

De ha biztosra akarsz menni, látogasd meg a Google vonatkozó oldalát, ami segítségedre lehet abban, hogy megbizonyosodj róla, ezt a keresőóriás is így gondolja.

Mivel itt WordPress-ről van szó, a legegyszerűbb, ha reszponzív sablont használsz. Ilyen például a Divi, amely az egyik legnépszerűbb sablon, és nagyon könnyű vele dolgozni.

4. Az oldal betöltésének gyorsítása

Olvastam olyan véleményeket, hogy a sebesség nem számít, mert ha valaki nagyon el akarja olvasni a bejegyzésedet, az úgyis kivárja.

A statisztikák azonban nem erről szólnak, épp ellenkezőleg!

Az emberek legalább 70%-a elvárja, hogy az oldalad 2mp-nél rövidebb idő alatt töltődjön be – ha nem így történik, egyszerűen otthagyják.

Mivel a mobilos keresés még inkább számít manapság, azt is érdemes tudnod, hogy egy átlagos mobil kapcsolatról (3G) mennyi idő alatt töltődik be.

Ha nagy az oldaladnál a visszafordulási arány, könnyen lehet, hogy emiatt van, és érdemes elgondolkoznod a következő lépések megtételén.

5. Egy URL mind felett

Amennyiben használsz SSL tanúsítványt (és miért ne tennéd, ha az ingyenesen is elérhető) azzal máris sokat tettél a jobb keresési eredményekért.De ez azzal is jár, hogy már 4 URL-en érhető ez a weboldalad, amelyek:

  • https://www.oldaladneve.hu
  • https://oldaladneve.hu
  • http://www.oldaladneve.hu
  • http://oldaladneve.hu

Bizonyosodj meg arról, hogy csak egy url van használatban (google search console), hiszen minden további változat duplikált tartalomnak számít és rontja a keresésben elért eredményedet.

Amennyiben nem így lenne, használj 301-es átirányítást arra az URL-re, amelyet hasznáni szeretnéd.

6. Fontos oldalak optimalizálása SEO szempontból

Bár a keresők fontos szerepet játszanak abban, hogy az értékes tartalmad máshoz is eljusson, nem szabad elfelejteni, hogy elsősorban embereknek írsz.Ugyanakkor a formai dolgokat sem szabad elhanyagolni.

Használj releváns címet és kulcsszavakat – az utóbbit ne vidd túlzásba.

Struktúráld és formázd megfelelően a bejegyzéseket – címszavakkal, kiemelésekkel.

A tartalomban szereplő képek és a kiemelt kép elnevezéséről (alt. tag) ne feledkezz meg.

Linkelj hasonló tartalmakra akár az oldaladon belül.

A tartalom legyen látható – ne rejtsd el lenyíló menükbe, különben a keresők figyelmen kívül hagyhatják.

‘A hajtás felett’ – készíts egy rövid leírást releváns kulcsszavakkal a bejegyzés lényegéről és kezdd ezzel a mondandód. Fontos, hogy a látogatók (és a google) egyből tudja, miről is fog szólni amit bővebben kifejtesz a későbbiekben.

7. On-page SEO elemek

Optimalizált tartalom az, amelyet megfelelően formáztál, és releváns kulcsszavakat használsz benne. Hosszabb bejegyzés esetén tördeld szakaszokra – ezeket a szöveg elején tartalomjegyzékbe szerkesztheted – használj H1 – H3 tag-eket, képeket és linkelj hasonló oldalakra.

  • Cím: az egyik legfontosabb – minden bejegyzéshez válassz egyedi címet azzal a kulcsszóval amelyre optimalizálod a szöveget. Próbáld 50 – 65 karaker között tartani.
  • Meta leírás: ez az átkattintási ráta (CTR) szemontjából fontos, hiszen ezt a leírást látják a látogatóid az bejegyzés és az oldal címe alatt a keresési eredményekben. Érdemes valami figyelemfelhívó szót is beletenni ami arra ösztönzi a látogatót, hogy a Te bejegyzésedre kattintson (ingyenes szállítás / kattints az ingyenes letöltésért / stb.). Tarsd 160 karakter környékén.
  • H1 tag (Kiemelés 1): Ez az ami a bejegyzésben a legfontosabb kiemelés, tartalmazza a fő kulcsszavadat. Ne használd egynél többször. Ha altémákról szeretnél beszélni, használj ez után kisebb tag-eket (H2 / H3), amelyekkel tagolhatod a szöveget.
  • Alt text (alternatív szöveg): az oldaladon minden képnek érdemes tartalmaznia alternatív szöveget az elnevezésben, mely néhány szóban leírja, mi van a képen és egyúttal tartalmazza a kulcsszavadat is.

8. Felhasználóbarát URL-ek

A WordPressben minden oldalnál ez az első, amit átállítok. Nem csak a látogatóid, a google sem díjazza különösebben a https://oldalad.hu/?categoryid=875&filter872 típusú linkeket.

Mennyivel szebb a https://csekitaut.com/seo-ellenorzolista cím, ugye?

9. Használj a fontos oldalaidra mutató belső linkeket

Nem csak a kívülről érkező linkek fontosak, hanem az oldaladon belüliek is. Ezzel is jelezheted a keresőknek, hogy azok fontos oldalak.

10. Ne legyél önző, linkelj másokat is

Ne csak akkor linkelj valakit, ha vársz valamit cserébe.

Említsd meg nyugodtan a bejegyzésben, hogy itt találtál egy érdekes (a tartalmadra releváns) cikket és tegyél be egy arra mutató linket.

Az önzetlenséget a google is meghálálja (plusz így látja is, hogy a tartalom hasonló és neked is előnyödre válhat).

11. Szerezz az oldaladra visszamutató linkeket

A releváns oldalakról a tiédre mutató linkek szimplán a legfontosabbak.

Ez jelzi a keresőknek, hogy értékes tartalmat osztasz meg, tehát érdemes rá odafigyelni.

Vedd fel a kapcsolatot hasonló témájú oldalak szerkesztőivel és ha lehetséges, írj egy vendégbejegyzést, és publikálj olyan tartalmat amit mások szívesen osztanak meg.

Ha komolyan gondolod a keresőoptimalizálást, és szeretnél segítséget abban, hogy megtudd, hol állsz éppen, használd a Semrush-t, ami egy komplett SEO svájcibicska. Többek között azt is megtudhatod az elemzéseikből, hogy kik a vetélytársaid, melyik kulcsszóra milyen helyezésed van, illetve hogy linkelnek-e rád olyan oldalakról, amelyekről nem kellene, és csak rontják a helyezésed!

Tudj meg többet a weboldaladról!

 
SEO ellenőrzőlista 2020

By richter

WordPress, Coffee and SEO addict.

Hasonló bejegyzések

mi az az átmeneti veszteség (impermanent loss)

mi az az átmeneti veszteség (impermanent loss)

Az aave, uniswap, yearn és hasonlók kapcsán rengetegen ismerkedtek meg a DeFi (decentralized finance) fogalmával, valamint olyan dolgokkal, mint a liqudity provider, yield farming és hasonlók. Mivel közületek sokan használják a uniswap váltót, esetleg liquidity...

uniswap használata kezdőknek

uniswap használata kezdőknek

Az itt leírtak nem tekinthetők befektetési tanácsadásnak. Mindenki csak a saját felelősségére fektessen kriptodevizákba olyan pénzzel, amit nem sajnál elveszíteni. Más szóval, ha hülye akarsz lenni, csináld. De csak saját felelősségre.Hacsak nem egy kő alatt töltötted...

Hírlevél

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

0 Shares 313 views
Copy link