DeFi szótár

A DeFi (vagyis decentralized finance) az egyik legizgalmasabb dolog volt 2020-ban – és idén is. Ennek a lényege, hogy ahelyett, hogy egy banknak adnád át a pénzedet, a DeFi segítségével passzívan kereshetsz rajta, befektetheted, vagy éppen kölcsönadhatod – vagy kölcsönveheted másokét.

Bár bonyolultnak hangzik, igazából egyszerű a dolog, de azért (a veszélyei mellett) nem árt néhány dologgal tisztában lenned.

A DeFi tranzakciók a blokkláncon kerülnek végrehajtásra, tehát alpavetően hamisíthatalanok, de megvannak a maga veszélyei, tehát csak és kizárólag olyan összeggel vágj bele, amelynek az elvesztését megengedheted magadnak. Mi szóltunk!

Ugyanakkor az sem árt, ha tisztában vagy a DeFi alapfogalmakkal. Ez a bejegyzés ebben segít.

1. Collateral

Bizonyos (lending) platformokon a felhasználók biztosítékot helyeznek el annak érdekében, hogy kölcsönt vehessenek fel egy másik kriptodevizában.

Például az ETH-dat lekötheted egy ilyen platformon és vehetsz kölcsön DAI-t, vagy USDC-t.

Jellemzően a biztosíték nagyobb (túlbiztosítás) mint a felvehető összeg – például a Celsius-on a biztosíték 25, 33, vagy 50%-a vehető fel.

2. DEX/CEX

A DEX a Decentralized Exchange, a CEX pedig a Centralized Exchange rövídítése – mindkettőn vehetsz és eladhatsz kriptodevizákat, tokeneket.

A DeFi és CeFi közti különbségeket alapul véve, a DEX is egy független platform, amelyeken algoritmusok és okosszerződések kezelik az eszközöket, szemben a CEX-szel, amit egy vállalat, gazdasági társaság üzemeltet a szokásos formában.

A legnagyobb DEX-ek a Uniswap, Kyber, 1INCH, míg a CEX-ek közül érdemes megemlíteni a Coinbase-t és a Binance-t.

A CEX-ek adott esetben olcsóbbak lehetnek, de némelyik DEX-szel ellentétben a felhasználóknak nincs beleszólása a működésükbe.

3. DAO

A DAO a Decentralized Autonomous Organisation rövidítése. Alapvetően ez egy olyan társaságot jelöl, amelynek nincsenek emberi munkatársai, vagy menedzsere. Minden, ami ezen belül történik, teljesen automatizált és olyan “open-source” kódot használ ami bárki számára látható, leelenőrizhető. Mivel ez is a blokkláncon létezik, a DeFi-hoz hasonlóan a DAO is megváltoztathatatlan és cenzúrázhatatlan.

4. dApp

A dApp a Dencentralized Application rövidítése és mint olyan, ez az alapja mindennek a DeFi-ban. A DAO-hoz hasonlóan a dApp is egy olyan alkalmazás, amely önmagában fut, menedzserek, közvetítők nélkül, így a felhasználók ennek segítségével küldhetnek pénzt (tokeneket) egymás között.

Az Ethereum blokklánc (ahol a legtöbb dApp-ot találod) ezek legfőbb lelőhelye, bár más blokkláncok is (Tron, Eos) engedik a fejlesztőknek az ilyen alkalmazások készítését.

5. Ethereum

Valószínűleg a legfontosabb blokklánc a Bitcoin után, egyben ez a DeFi szülőhelye. Alapvetően egy “szuperszámítógép”, ahol okosszerződések futhatnak. Egyben mintegy “könyvtára” a dApp-oknak.

Az ETH az Ethereum devizája – tehát az ETH a token, az Ethereum a blokklánc.

6. Gas fee

A Gas / Gas fees a tranzakciós költségek megfelelője az Ethereum blokkláncon. Az Ethereum bányászok kapják a blokkláncon lévő tranzakciók feldolgozása ellenében.

Ezeket az ETH natív tokenjében fizetik, illetve annak töredék részében amit GWEI-nek hívunk.

Jelenleg az Ethereum blokklánc kihasználtsága miatt a tranzakciók elég sokba kerülnek, ezért a kisebb összegek mozgatása valószínűleg eléggé gazdaságtalan.

A bányászok a drágább tranzakciókat részesítik előnyben, így elképzelhető, hogy egy olcsóbb tranzakció végrehajtása sok időt vesz igénybe, vagy meg is szakad.

7. Smart Contract (okosszerződés)

Az Ethereum blokklánc fontossága az okosszerződésekben rejlik. Ezek nélkül nem lenne például DeFi. Az okosszerződésekben folgalt kód határozza meg a dApp-ok és más blokklánc protokollok működését.

Ellentétben a valós szerződésekkel, amikkel akár naponta találkozhatsz, az okosszerződések megmásíthatatlanok.

Sajnos természetesen ezekben is találhatók hibák (bugok) amik sokszor a platform bukásához vezetnek (ha valaki megtalálja, és a kihasználásával átutalja a platformon található tokeneket) ezért manapság szigorú auditoknak vetik alá ezeket (azok a platformok amik komolyan gondolják).

Példa egy egyszerű szerződésre:

Ha átutalsz mondjuk 1 ETH-t X szerződés címére, az visszaküldi az aktuális értéket USDC-ben.

8. Stablecoins

A DeFi egyik alapköve a stabilkoin, amely egy valós (fiat) deviza értékét tükrözi a blokkláncon.

Két típust különböztetünk meg (egyenlőre), amlyek:

– algoritmikus, amelynek nincs szüksége 1:1 arányban biztosított fiat devizára

– centralizált, amelynek viszont igen

Az előbbire példa a DAI, az utóbbira az USDT, vagy USDC.

A stabilkoinok azért fontosak, mert viszonylagos stabilitást képviselnek a volatilis piacon – valamint tudsz hozzájuk ‘értéket’ kötni.

9. Tokenomics

Nem hiszem, hogy erre létezne fordítás, lényegében egy befektetési útmutató, amelyben a kripto startupok bemutatják a tokenek eloszlását, használati értékét, funkcióját.

Például, hogy mennyit kapnak a fejlesztők, mennyi megy el airdropokra, marketingre, stb.

Egy nagyon fontos dokumentum, különösen a kibocsátási (presale) szakaszban, hogy a befektetők átlássák az üzleti döntéseket.

10. Token

Ezeket gyakran összekeverik olyan kriptodevizákkal, mint a Bitcoin, vagy az Ether – a tokenek inkább olyanok mint a részvények a tőzsdéken.

Nem minden tokennek van értéke.

A legismertebb tokenek az ERC-20 tokenek, amelyek az Ethereum blokkláncon léteznek, és ezek teszik ki a DeFi nagy részét.

Némelyik “választási jogot” biztosít a tulajdonosának, amelyet szavazásokon használhat a DAO / DEX / dApp-okon – ezeket nevezzük “Governance” tokennek.

11. Liquidity Pool

A liquidity pool-ok a DeFi jellemzői, ezeken keresztül biztosíthatsz likviditást (például ETH-DAI, stb. párokon), tehát ezek biztosítják a kereskedések alapját.

A működésüket okosszerződések szabályozzák, ahogyan a pool-ok egyensúlyban tartását is.

A felhasználók, akik likviditást biztosítanak, gyakran jutalomban részesülnek – ez általában az adott platform díjainak egy kis százaléka (az adott tokenben fizetve).

12. Liquidity Mining

Más néven Yield Farming.

Nagyon fontos tulajdonsága a DeFi-nak, ami lehetővé teszi, hogy egy kriptodevizát / tokent / LP-t ‘fizessünk be’ egy DEX-re, vagy dApp-ba jutalom fejében.

Néhány platform ezt egy új tokennel honorálja.

Példa: ha a DAI és BSG liquidity pool-ban van részesedésed, az értük kapott LP tokeneket a harvest.finance dApp-ban stakelve FARM tokeneket kapsz.

yield farming

Ezzel a módszerrel tehát magasabb hozamot érhetsz el a befektetéseden (de a kockázat is nő).

13. NFT

A Nonfungible Tokenekről már írtam egy hosszabb bejegyzést, amit itt találsz meg.

Más tokenekkel ellentétben az NFT-k lehetnek teljesen egyediek. Tehát amíg mondjuk 1 ETH-t el tudsz cserélni egy ETH-ra, mert az értékük megegyezik, addig 1 NFT-t nem tudsz egy másikra cserélni.

Ezen tulajdonságuk miatt az NFT-ket leginkább gyűjthető dolgokra, műalkotások készítésére használják.

Persze sok más dolgot is találsz NFT formában, például a blokkláncon futó játékok elemeit (versenyautó / alkatrészek az F1 Delta Time-ban, stb.).

Az eredeti, egyedi NFT az ERC-721 token, a hibrid – főleg játékokban használt verziója pedig az ERC-1155.

14. Pump and Dump

Ez az a jelenség, amikor nagyon sokan (akár szervezetten), a nagy összegű vásárlásokkal ‘felfújják’ egy-egy token értékét, majd egyben eladják egy jóval magasabb áron – amikor mások, akik nem részesei az akciónak, a token árának emelkedését látva elkezdenek azon a magasabb áron vásárolni.

Gyakran megfigyelhető tokenkibocsátásoknál, amikor az ár megugrik egy pillanatra (spike) a kevésbé szerencsés vásárlókat veszteségben hagyva.

“DeFi szótár” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. sia ricsi!
    meg nagyon bena vagyok az egeszhez, de küzdök . tanulom.
    keves az oktatas, mindenki profin vag mindent, en meg meg venni sem tudok semmit sem,
    mert nem ertek hozza ! hat ez van.

    Válasz

Szólj hozzá!

40 Shares 1.1K views